Ostbricka upplägg

Ostbricka upplägg | Hur lägger man upp en ostbricka?

Du har säkert sett de på nätet, på restauranger eller hos cateringfirmor – de där perfekta ostbrickorna som ser så otroliga ut att man knappt kan förstå hur man vågar äta från dem. Där allt är perfekt upplagt, med en perfekt balans och där allt ser så otroligt gott ut att man nästan börjar dregla. Att skapa en perfekt ostbricka kräver talang och lite finkänslighet, men du kan faktiskt lära dig att skapa en ostbricka med ett upplägg som ser så där underbart perfekt ut – helt på egen hand. Vi ska berätta allt om ostbrickans upplägg och hur man får den att bli så bra som det bara går.

Tips på upplägg ostbricka

Ostbricka Upplägg | Innehållet

Det första som du behöver tänka på när du skapar en egen ostbricka är innehållet. Du vill inkludera 2–3 ostar, gärna en kombination av milda och fylliga, lagrade och kanske någon färskost. Om du ska dricka vin till ostarna kan det dock vara bra att hålla dig till en kategori, beroende på vinet. Vita viner är perfekta för mildare ostar, medan röda viner passar bättre till fylligare ostar. Söta viner går bra ihop med de flesta ostarna, men oftast passar de bäst till lagrade ostar med mycket smak.

Utöver ostarna behöver du inkludera ett par sorters kex, frukt eller marmelad, kanske någon chark såsom salami, oliver eller parmaskinka, några goda röror såsom ajvar, aioli eller färskost och eventuellt lite choklad för dig som vill ha något sötare än frukten. Det är helt och hållet upp till dig vad du väljer att använda på din ostbricka och du ska alltid välja det som du tycker är gott.

Ostbricka
Ostbricka Upplägg | Allt du behöver veta

Upplägget

Ostbricka upplägg är det som många tycker att är svårt, och också det som avgör hur ostbrickan faktiskt kommer att se ut. Smakerna kommer att vara de samma oavsett utseendet, men det är alltid kul att komponera ihop en riktigt fin ostbricka. Det finns mängder av inspiration på nätet för dig som vill ha en bild att gå efter, men vi ska ge lite tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

  • Välj en mörkare, lite sliten bricka för att osten ska “poppa”
  • Tänk på att variera brickan med olika tillbehör i olika former, tjocklekar, textur och smak för att göra den mer aptitlig
  • Lägg en större ost i mitten och arrangera övriga ostar i olika former och tjocklekar
  • Vik salami eller chark till rosor, eller lägg dem i fina mönster från topp till botten
  • Placera ut små skålar med nötter, marmelad eller färskost och arrangera ost och chark runtom
  • Fyll ut tomrum på brickan med cornichons, oliver, passionsfrukt, druvor eller andra tillbehör
  • Dekorera med lite ärtskott eller bär

Du behöver inte göra det själv

Ostbrickans upplägg är vad som får den att se så bra ut som de ofta gör när man beställer från en leverantör. Det kan vara svårt att göra själv, men det går med lite träning. Om du vill beställa en fin ostbricka men inte vill ge dig på att göra det på egen hand kan du välja att skapa din egen ostbricka här hos oss! Då behöver du bara välja dina ingredienser, så skapar vi ostbricka upplägg och levererar den hem till dig för servering.

// //