Kex till ostbricka

Hur väljer man rätt kex till sin ostbricka?

Ostbrickor är fantastiska tillbehör till såväl fest, som middagar eller myskvällar. Det finns oändligt många kombinationer att välja mellan och du kan skapa en helt unik bricka baserat på din egen smak. När man skapar en ostbricka finns det dock vissa saker som kan vara bra att veta om. Bland annat vilken ost som passar bäst till vilket vin, vilka tillbehör som passar bäst till vilka ostar och såklart vilka kex till ostbricka som passar bäst.

Just kexen är en stor del av ostbrickan och kexen kan spela stor roll i hur ostarna smakar och beter sig. På grund av detta kan det såklart vara bra att veta lite mer om olika kexsorter och vilka som passar bra till ostarna och tillbehören som du vill ha på din ostbricka.

kex till ostbricka
Kex till ostbricka
kex till ostbrickan tips och tricks

Välj olika kex till ostbricka

När du ska komponera ihop en ostbricka, eller när du köper en färdig ostbricka från oss, kan det vara klokt att välja ett par olika sorters kex till ostbricka. Att bara ha en sort kan lätt bli tråkigt, och ofta kräver olika ostar och olika sorters kex för att smaka som bäst. En bra tumregel är att välja åtminstone 2–3 sorters kex, beroende på hur många som ska äta ostbrickan. På en ostbricka bör det finnas salta kex, neutrala kex och smakrika kex, då dessa tre varianter passar bra till olika ostar. Här nedan kommer vi att berätta lite mer om vilka ostar som passar bra till vilka kex och varför du bör välja en av varje sort.

Salta kex

Den vanligaste sorten kex på ostbricka är salta kex! De passar bra till många olika ostar, men de gör sig bäst med mildare ostar som inte har så hög sälta eller fyllighet. Brieost, Chevré eller dylika sorter är perfekta att äta tillsammans med salta kex och här kan du dessutom lägga till någon typ av frukt eller marmelad för lite sötma. Det ger en bra balans och fungerar dessutom bra tillsammans med sötare viner, eller torra, vita viner.

Neutrala kex

För de lite fylligare ostarna med mycket smak kan neutrala kex till ostbricka vara ett bra val. De balanserar ut de smakrika ostarna och gör att de är lite enklare att äta. För dig som vill inkludera neutrala kex kan smörgåsrån eller digestivekex vara bra alternativ. Du hittar alla dessa när du bygger din ostbricka själv, här.

Smakrika kex

Kex med smak, som exempelvis fröknäcke eller små brödpinnar med smak, kan vara bra att ha på ostbrickan som en smakbrytare eller bara som ett gott tillbehör att doppa i färskost. Dessa kex passar också bra tillsammans med milda ostar och ger lite mer smak åt de tillbehör som kanske inte har så mycket smak från början.

allt du behöver veta om kex till ostbricka

Skapa en egen ostbricka

Här på vår hemsida kan du skapa en helt egen ostbricka, där du väljer ostar, tillbehör och kex till ostbricka helt själv. Det är ett superbra alternativ för dig som vill ha lite mer valfrihet, och kanske prova på lite olika sorter av varje tillbehör och ost. Klicka dig vidare till fliken “skapa din ostbricka” och komponera ihop en egen ostbricka du också!

// //