Ostar till ostbricka

Hur väljer man rätt ostar till ostbrickan?

Det finns många olika tillfällen då en ostbricka kan komma bra till hands! Vare sig du vill ordna en liten myskväll för dig och din partner eller din bästa vän, om du vill bjuda på lite tilltugg på filmkvällen eller om du vill bjuda in till fest och servera ett utsökt urval av ost, kex och chark till alla gäster – är ostbrickan din bästa vän.

ost till ostbrickan
ost till ostbricka

Ostar till Ostbricka | Innehållet

Det första som du behöver tänka på när du skapar en egen ostbricka är innehållet. Du vill inkludera 2–3 ostar, gärna en kombination av milda och fylliga, lagrade och kanske någon färskost. Om du ska dricka vin till ostarna kan det dock vara bra att hålla dig till en kategori, beroende på vinet. Vita viner är perfekta för mildare ostar, medan röda viner passar bättre till fylligare ostar. Söta viner går bra ihop med de flesta ostarna, men oftast passar de bäst till lagrade ostar med mycket smak.

Utöver ostarna behöver du inkludera ett par sorters kex, frukt eller marmelad, kanske någon chark såsom salami, oliver eller parmaskinka, några goda röror såsom ajvar, aioli eller färskost och eventuellt lite choklad för dig som vill ha något sötare än frukten. Det är helt och hållet upp till dig vad du väljer att använda på din ostbricka och du ska alltid välja det som du tycker är gott.

ostar till ostbricka
lagrade ostar till ostbrickan

Skapa en ostbricka efter eget tycke och smak

Det finns mängder av olika sätt att komponera ihop en ostbricka och enbart fantasin sätter egentligen gränserna. Men i grund och botten handlar det första valet såklart om just osten. Vilka ostar ska man välja till sin ostbricka? Det finns massvis av ostar till ostbricka och du kan i princip välja vad som helst, så länge du och dina gäster gillar de olika smakerna. Vissa kanske väljer att prova på nya, spännande smaker eller leverantörer, medan andra väljer ostar som är lite mer traditionella, som man i regel brukar använda till en ostbricka på grund av dess variation och smak.

Välj mellan färdiga brickor eller komponera din egen

Här på Ostbricka.se kan du beställa färdiga ostbrickor som vi levererar hem till dig! Vi har olika alternativ för olika antal personer, och det är enkelt att beställa utan problem. Men vi har även ett alternativ för dig som vill komponera ihop din egen ostbricka, med dina egna val. Om du väljer att göra detta kan det dock vara bra att veta vad du ska välja för ostar till ostbrickan och varför – något som vi ska gå igenom lite noggrannare nu!

välj rätt typ av ost till ostbricka
Tips på ostar till ostbricka

Vilka ostar passar bra till en ostbricka?

När du ska servera en ostbricka behöver du först och främst välja det viktigaste – ostar till ostbricka! Generellt sett så står osten i centrum på en ostbricka, och det är valet av ostar till ostbrickan som avgör vilken chark, vilka frukter, grönsaker, nötter och andra tillval som bör användas. Olika ostar har olika smak, textur, syra och krämighet – något som i sin tur kan påverka hur de smakar tillsammans med exempelvis vin, annan dryck eller tillbehör såsom kex och chark. Ostarna kan dessutom vara fylliga, hårda, mjuka eller milda, och passa bra ihop med sötma, sälta eller beska. Så vilka ostar är vanligast på ostbrickan? Vi ska berätta lite mer om ett par olika sorters ostar, och förklara varför man brukar välja just dessa och vad de passar bra ihop med.

Milda ostar

Ost och vin är en kombination som är älskad av många, och det finns många som väljer ostar till ostbricka helt och håller baserat på vilket vin som ska drickas. Den allmänna regeln är att milda ostar fungerar bra tillsammans med vitt vin, medan fylliga ostar fungerar bättre med rött vin. Om du planerar på att äta din ostbricka tillsammans med vitt vin kan det därför vara att föredra att välja ut majoriteten milda ostar, med någon enstaka fylligare variant.

Det finns många olika ostsorter som är åt det mildare hållet, bland annat favoriterna Brieost, Camembert eller Chevré. Alla dessa ostar är väldigt krämiga, och har en god och mild smak. De passar utmärkt tillsammans med kex och gör sig ofta bra tillsammans med någon form av sötma. Ett kex med en bit Brieost, lite honung eller marmelad är en kombination som går hem hos många. Även Chevré, valnöt och päron är en vanlig och uppskattad kombination på ostbrickan.

Om du vill arrangera en ostbricka med milda ostar kan det vara roligt att kombinera 3–4 sorters ost, beroende på antalet människor som ska dela på brickan, och sedan fylla upp med mycket frukt, kex och marmelad. Chark fungerar också till milda ostar, men det brukar vara mer uppskattat till hårda och fylliga ostar. En bra kombination kan vara camembert, Brie, Chevré och en mild färskost, tillsammans med frukt, kex och sötare marmelad eller choklad. Det blir en perfekt mild ostbricka som går utmärkt tillsammans med torra, vita viner.

mjuka ostar till ostbricka
fylliga ostar till ostbrickan

Fylliga ostar

För dig som tycker om rött vin är fylligare ostar ett bra val. Det finns många olika sorter att välja på, men oftast handlar det om lagrade, hårda ostar med mycket smak och karaktär. Den fylliga smaken på ostarna gifter sig bra tillsammans med det rika, röda vinet och här passar det utmärkt att kombinera ostarna med chark, oliver eller andra fylliga tillbehör. Några exempel på fylligare ostar är Emmentaler, Parmigiano och Gruyere.

Fylligare ostar till ostbricka passar perfekt tillsammans med fylligare tillbehör. När man väljer ut ostar med mycket smak och karaktär fungerar det faktiskt bäst att äta dem tillsammans med andra saker som också har mycket smak. Oliver, rött vin, chark och lite mindre söta frukter eller marmelader fungerar perfekt tillsammans med fylliga ostar.

Lagrade ostar till ostbricka

Det finns även människor som anser att lagrade ostar passar bra tillsammans med söta viner. Här talar vi bland annat om mögelost eller bara lagrade ostar i allmänhet. Söta viner passar i regel bra till alla ostar, men för dig som vill prova på en riktigt god kombination kan det vara en idé att komponera ihop en ostbricka med lagrade ostar, tillsammans med färskostar som du äter tillsammans med ett sött portvin.

hur bygger du den perfekta ostbrickan med rätt ostar?
Ostbricka

Skapa din egen ostbricka

När du skapar en egen ostbricka här hos oss behöver du såklart inte välja mellan bara milda, eller bara fylliga ostar. Du kan kombinera de ostar, de kex och de tillbehör som du tycker om – för att din lyxiga ostbricka ska bli precis som du vill ha den. Om du vill prova på en variation av olika ostar med olika fyllighet, krämighet och smak kan du plocka ut några olika alternativ och lägga till chark och andra tillbehör efter eget tycke och smak.

Vi har, som tidigare nämnt, färdiga ostbrickor att beställa – men du kan även kombinera en helt på egen hand. Det kan vara mysigt att göra för dig som ska på dejt och vill ha ett utbud av olika ostar, eller för dig som ska arrangera en fest och vill bjuda på många olika alternativ till dina gäster. Men du kan såklart även skapa en ostbricka som bara består av milda eller fylliga ostar, om du föredrar det. Spana in funktionen “skapa din ostbricka” på vår hemsida och prova på att komponera ihop din egen ostbricka redan idag – perfekt för så många olika tillfällen!

// //